Major Robert Samerfold se nije ničega plašio, pa tako ni nebeskih pojava. Znao je da prkosi pljuskovima, da prosto izaziva munje i da ismeva gromove. Tvrdio je da to nisu Božje pojave, već da tako Satana iskušava ljude.

Šta god da je bilo nije moglo da prođe bez posledica. Hrabri oficir Samerfold je u Flandriji 1918. godine bio ranjen od udara groma: bio je zbačen sa konja, posle čega mu je donji deo tela ostao paralizovan. Pošto se zbog zdravstvenog stanja demobilisao, major je otputovao u Vankuver i uporno se posvetio rehabilitaciji. Mada u to lekari nisu mogli da poveruju, on je uspeo da prohoda. Čim mu je bilo malo bolje počeo je da se bavi ribolovom. Sa još trojicom ribolovaca nalazio se, 1924. godine, pored reke, čekajući da prođe oluja. Grom je udario u drvo pod kojim je sedeo zlosrećni major i desna strana njegovog tela bila je paralizovana.

Kada je kroz nekoliko godina došao sebi, počeo je da šeta po vankuverskom parku, gde je u leto 1930. godine opet bio pogođen gromom, a posledica je bila potpuna paraliza. Svedoci tvrde da je vreme bilo sparno, ali lepo i da je to bio jedini grom tog dana. Od posledica tog poslednjeg, fatalnog udara, major je preminuo. Ali kao da osvetoljubivom gromu to nije bilo dovoljno. U junu 1934. godine, nad Vankuverom je besnela oluja. Grom je udario u jedan od grobova i razbio spomenik. U pravu ste, grom je pogodio mesto gde je bio sahranjen onaj neustrašivi i prkosni major…

 

Šta god da grom jeste, ne valja ga izazivati!

„Smilova se dragi Bog, u svojoj velikoj dobroti prema čovečanstvu, da dozvoli ljudima da otkriju načine kako da zaštite svoje domove od divljanja munje i groma…“

Bendžamin Franklin, Deklaracija Akademije nauka SAD, 1753. godine.

BOG JE UČINIO SVOJE, SAD VI TREBA DA URADITE OSTALO!

 

NASLEDNIK BOGA GROMOVA
Sveti Ilija (čiji se dan slavi 2. avgusta) je po karakteru i ulozi naslednik starinskog boga gromovnika. Po narodnoj tradiciji, on se vozi na vatrenim kočijama koje vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen (munje). Grmljavina je tutnjava njegovih kola, kojima se on vozi po nebu i oblacima. Kao gromovnik, on je ujedno i bog oluje i vremenskih prilika uopšte, koji bije gradom ili izaziva sušu. Kada grmi, veruje se da sveti Ilija gađa đavole ili aždaju. Gde god udari grom, veruje se da je na tom mestu stajao đavo. Udarajući gromovima i olujom često se u besu toliko zaboravi da ne štedi ni ljude, ni stoku, ni useve. Na Ilindan se ne radi nikakav težački posao, jer se veruje da bi rad izazvao sušu ili grad. Ako grmi na svetog Iliju, smatra se da će se ucrvljati orasi ili lešnici.